تا همین چند دهه پیش خال یکی از نشانههای زیبایی بود و وجود یکی، دوتایش در چهره یک ایراد ظاهری بهنظر نمیرسید. اما امروزه افراد ترجیح میدهند تمام لکههای پوستیشان را چه خال باشد و چه نباشد از بین ببرند و با داشتن یک پوست صاف و بیعیبونقص اعتمادبهنفس بیشتری پیدا کنند. برداشتن خالها، فکری است که اغلب افراد در سر دارند اما بسیاری از این افراد بهدلیل ترس از ابتلا به مشکلات پوستی بعد از برداشتن این خالها، از این موضوع صرفنظر میکنند. به همین بهانه در ادامه به چند سوال رایج بیماران در این زمینه پاسخ میدهیم.
چه خالهایی را لیزر و چه خالهایی را جراحی کنیم؟
نوع لکههای پوستی و دلایل بهوجودآمدنشان میتواند شیوه برداشتن آنها را مشخص کند. پزشکان معمولا سعی میکنند خالهای مادرزادی را به کمک جراحی بردارند.
زیرا عمق این خالها زیاد است و لیزر نمیتواند کمکی به حذف شدنشان بکند اما خالهای ریز و سطحی نیازی به جراحی ندارند و لیزر یا کوتر (سوزاندن) خال، میتواند راه مناسبی برای از بین بردنشان باشد. البته این لکههای سطحی تنها شبیه خال هستند و بسیاری از پزشکان عقیده دارند که از جنس خالها نیستند.
به همین دلیل آنها توصیه میکنند که خالها ریشهدار و برجسته را هرگز با لیزر حذف نکنید و از این شیوه تنها برای از بینبردن لکههای سطحی پوست استفاده کنید.
هر لکهای خال است؟
لکههای پوستی انواع بیشماری دارند که خال تنها یک نوع از آنهاست. لکههای قهوهای که روی مچ دستها، پشت دستها، ساعد و صورت ظاهر میشوند اغلب نتیجه بالارفتن سن هستند و برخی ضایعات زگیلی که روی صورت و تن دیده میشوند را هم نمیتوان بهعنوان خال معرفی کرد. لکههای سنی اغلب خطرناک نیستند اما بهتر است افراد برای تشخیص نوع این لکهها یک پزشک را در جریان بگذارند تا نسبت به سلامت خود اطمینان بیشتری کسب کنند.
خال سرطانی هم وجود دارد؟
خیلی از افراد نگران این هستند که با برداشتن خالهایشان به سرطانهای پوستی مبتلا شوند اما این موضوع اساسا نادرست است اما اگر پزشکی که اینکار را انجام میدهد، یک ضایعه بدخیم پوستی را به اشتباه خال تشخیص دهد، فرد بعد از برداشتن این ضایعه دچار مشکل میشود. در واقع این ضایعه یک خال نبوده که با برداشتنش فرد به سرطان پوست مبتلا شود بلکه یک تومور عمیق بوده که با برداشتنش، به سرعت عود کرده و با رشد بیشتر فرد را متوجه خود میکند. به همین دلیل، پزشکان باید قبل از هر اقدامی در مورد ماهیت آن خال مطمئن شوند و میان خالهای پوستی و ضایعات بدخیم تفاوت قائل شده و درصورت هر نوع شک، نمونهبرداری انجام داده و موضوع را بیشتر بررسی کنند.
آیا خالها برمیگردند؟
گرچه متخصصان پوست ادعا میکنند که برداشتن خالها برای همیشه ما را از شر آنها راحت میکند اما محققان نظر دیگری دارند. آنها میگویند اغلب خالهای پوستی چند سال بعد از درمانهای لیزری دوباره برمیگردند و در پوست ما جایی برای خود باز میکنند. البته برگشتن خالها اتفاقی نیست که درست چند ماه بعد از برداشتن آنها بیفتد اما تنها در برخی موارد با گذشت حدود یک دهه از برداشتن خالها امکان ظاهرشدن دوباره آنها هم وجود دارد. همانطور که گفتهشد، تنها لکههای سطحی که شبیه خال هستند را میتوان به کمک لیزر برداشت اما خالهای عمیق را تنها با جراحی باید از بین برد و اگر این جراحی بهدرستی انجام شود، احتمال برگشت خال هم زیاد نیست اما در مورد حذف لیزری خالها نمیتوان چنین حکمی را صادر کرد.
تغییر شکل خالها یعنی زنگ خطر؟
با توجه به اینکه تشخیص یک خال از تشخیص یک تومور سرطانی شبیه به خال برای افراد عادی کار آسانی نیست، بسیاری از افراد به اشتباه گمان میکنند که هر خال میتواند نشانه ابتلا به سرطان باشد اما با توجه به برخی نشانههای ساده میتوان این تشخیص را برای افراد عادی هم آسان کرد. البته دیدن این نشانهها به معنای مبتلابودن به سرطان نیست بلکه افراد باید با دیدن این علائم یک متخصص پوست را برای بررسیهای بیشتر در جریان بگذارند. خالهایی که دچار تغییراتی در رنگ، شکل، حاشیه یا اندازه یا غیرقرینه شوند نیاز به آزمایش دارند. اگر هم خالهای شما احساس خارش را روی پوستتان ایجاد کردهاند یا گهگاه دچار خونریزی میشوند هم باید یک متخصص را برای بررسی بیشتر در جریان بگذارید. داشتن یک حاشیه نامنظم و تغییر در اندازه، رنگ یا ایجاد درد در ناحیه خال هم از فاکتورهایی است که باید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
نظرات شما عزیزان: